Перейти до основного вмісту

“НУШ” – найбільше досягнення й невдача за рік – Оксен Лісовий

 Освітні програми, які використовують українські педагоги й педагогині в середній школі, необхідно переглянути й значною мірою “перебудувати” під систему цінностей “Нової української школи”. Над чим, зокрема, зараз активно працює Директорат шкільної освіти МОН.

Про це в інтерв’ю порталу “Українська правда життя” розповів міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

“Необхідність продовження реформи “НУШ”, яку розпочали попередні міністри, Лілія Гриневич та Анна Новосад, – одна із тих речей, що мотивувала мене зайти в МОН”, – зазначив міністр.

Однак, за його словами, наразі помітне відставання у впровадженні “НУШ” у базовій середній школі. Воно, зокрема, спричинене відсутністю програм підвищення кваліфікації для вчителів. Адже педагоги не отримали необхідної підготовки для реалізації реформи.

Так, за даними дослідження ““Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”, яке здійснила ГО “Смарт освіта” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”, наразі 45% вчителів 5–6-х класів не можуть пояснити іншим суть “НУШ”.

Як зазначив Оксен Лісовий, одна із причин такої ситуації й викликів, які постали перед оновленням системи української освіти,  відсутність повноцінного фінансування реформи під час повномасштабної війни в Україні.

Щоправда, він також наголосив, що зрушення в цьому питанні вже відбулися, адже минулого року, попри складну ситуацію, державі вдалося відновити освітню субвенцію як на реалізацію “НУШ”, так і на всі супутні потреби (навчання вчителів, друк підручників тощо). А в деяких напрямах навіть збільшити розмір фінансування, що, зокрема, сприятиме надолуженню втрат.

“Минулого року при перегляді бюджету виділили додаткове фінансування на шкільну дидактику й мультимедійне обладнання. Зараз вчителі проходять навчання, закуповується обладнання, друкуються підручники”,  додав Оксен Лісовий.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Платформа JustClass

        В Україні запустили платформу  JustClass , на якій вчителі зможуть безкоштовно задавати домашні завдання онлайн. Для цього педагог має обрати завдання з бази, що налічує 1500 інтерактивних вправ, і надіслати учням згенероване посилання.         JustClass  автоматично перевіряє й оцінює виконані домашні завдання та зберігає оцінки в особистому кабінеті вчителя й учнів. Користуючись   JustClass , педагоги можуть перетворити домашні роботи на захопливу гру онлайн. Кожна вправа містить аудіо, відео, фото та цікаву інформацію, яка занурює учнів в освітній процес. Така гейміфікація допомагає краще засвоїти шкільну програму й отримати задоволення від навчання.      Крім того  JustClass  допомагає припинити списування в класі. Вчителі можуть встановити дедлайн і час на виконання домашніх завдань, щоб учні не встигали шукати правильні відповіді в інтернеті або радитися з однокласниками. Також можна приховати показ правильних відповідей після здачі завдання. З такими гнучкими налашту

НУШ. Оцінювання

  Система оцінювання результатів навчальних досягнень учнів   ДСЯО   у Вінницькій області   https://www.youtube.com/watch?v=OaQM2gcg9pc Що таке формувальне оцінювання, чому воно потрібне учням і які основні виклики https://nus.org.ua/view/shho-take-formuvalne-otsinyuvannya-chomu-vono-potribne-uchnyam-i-yaki-osnovni-vyklyky/   Формувальне оцінювання: про його інструменти та користь від педагогині з Канади https://nus.org.ua/articles/formuvalne-otsinyuvannya-pro-jogo-instrumenty-ta-koryst-vid-pedagogyni-z-kanady/      Формувальне оцінювання: приклади форм, які заповнюють фінські вчителі, діти та їхні батьки https://nus.org.ua/articles/formuvalnogo-otsinyuvannya-pryklady-form-yaki-zapovnyuyut-uchyteli-dity-ta-yihni-batky/  

Навчально – методичне забезпечення 5-9 класів НУШ

Навчально – методичне забезпечення 5-9 класів НУШ     НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ  ПОСІБНИК «НУШ:путівник для вчителя 5-6 класів» https://drive.google.com/file/d/1p9yEcZm2Z66tDnOWRK7Yq-y6tSnxIj41/view   НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА СКАРБНИЦЯ. НУШ 5-6 класи https://docs.google.com/spreadsheets/d/1mC99CMln4MEbhW_G4v62ptgK8i0MpJAv/edit#gid=1559956736 НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПУТІВНИК НУШ. 5 клас https://docs.google.com/document/d/1752o_ItOEWcbYK5y7b7B3-zUah9XlYKQ/edit   МОДЕЛЬНІ НАВЧАЛЬНІ ПРОГРАМИ https://imzo.gov.ua/model-ni-navchal-ni-prohramy /   Презентації модельних навчальних програм https://imzo.gov.ua/prezentatsii-model-nykh-navchal-nykh-prohram-dlia-5-6-klasiv-zakladiv-zahal-noi-seredn-oi-osvity/